Sabtu, 26 Mei 2012

Kira GPA & CGPA korang

Awal-awal masuk UiTM sumpah aku pening cara nak kira pointer, sampailah suatu hari tu ada sesi Modul . waktu tu aku masih part 1 .

Yang sebenarnya aku tak faham pon apa yang Encik tu terangkan . Tapi aku senyapkan aje sebab aku tahu kat pakcik google / kawan-kawan aku akan terangkan dengan lebih lanjut..

So take note pada sesiapa lagi yang tak reti-reti kira GPA / CGPA hangpa . rujuk-rujuklah sini okeyh..


benda ni example sahaja . Bukan gred aku


ni korang punya Gred :

A  +  : 4.00
A      : 4.00
A  -   : 3.70
B +  : 3.30
B     : 3.00 
B -   : 2.70
C +  : 2.30
C     : 2.00
C -   : 1.70
D +  : 1.30
D     : 1.00
E     : 0.70
F     : 0.00

Keputusan Semester 1
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai 
 
1Programming For Engineers3B3.009.00 
2Statics3B3.009.00 
3Thermodynamics I3A-3.7011.10 
4Laboratory I2A-3.707.40 
5Calculus2B-2.705.40 
6English For Academic Communication2B-2.705.40 
7Islamic And Asian Civilization I2B+3.306.60


Pengiraan GPA Bagi Semester 1 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.00+11.10+7.40+5.40+5.40+6.60
3+3+3+2+2+2+2

GPA=53.90
17

GPA sem 1=3.17


Keputusan Semester 2
SubjectKreditGredMata NilaiJumlah Mata Nilai 
 
1Dynamics3B3.009.00 
2Engineering Drawing3B+3.309.90 
3Material Science3C-1.705.10 
4Engineering Mathematics3B-2.708.10 
5Islamic And Asian Civilization II2B-2.705.40 
6Swimming I1A4.004.00 

Pengiraan GPA Bagi Semester 2 :-
GPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai
Hasil tambah semua kredit

GPA=9.00+9.90+5.10+8.10+5.40+4.00
3+3+3+3+2+1

GPA=41.50
15

GPA sem 2=2.77 
 

Sekarang anda dah tahu macam mana nak kira GPA. Sekarang kita tengok pulak cara nak kira CGPA.
Pengiraan CGPA Bagi Semester 1:-
Untuk semester pertama, nilai CGPA dan GPA adalah sama kerana purata diperoleh dengan mengira keputusan satu semester sahaja iaitu semester 1. Oleh itu CGPA = GPA untuk semester pertama sahaja.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90
17

CGPA sem 1=3.17 
 

Pengiraan CGPA Bagi Semester 2 :-
 Pada semester kedua, nilai CGPA diperoleh dengan mendapatkan purata bagi keputusan kedua-dua semester iaitu semester 1 dan 2.
CGPA=Hasil tambah semua Jumlah Mata Nilai bagi semua semester
Hasil tambah semua kredit bagi semua semester

CGPA=53.90+41.50
17+15

CGPA=95.40
32

CGPA sem 2=2.98





1 ulasan:

Hisham MD berkata...

Salam,

Saya ada file excel untuk kira cgpa dan gpa dari sem satu hingga sepuluh. FREE. Berminat sila email nama penuh, tempat belajar dan no HP.
Kalau tak ada 3 perkara diatas, maknanya tak serious.

Ok. Bye...

hisham2desa@yahoo.com