Rabu, 15 Februari 2012

Istilah-istilah bagi ARAK dan yang mengandungi CAMPURAN ARAK

1. Wine - Hasil fermentasi/pemeraman/penapaian buah-buahan khususnya anggur
2. Beer - Hasil fermentasi gandum atau barley
3. Wiski - Hasil fermentasi bijian/gandum/jagung/barli
4. Brandy - Sejenis ark yg dihasilkan hasil penyulingan wine mengandungi
4. Cocktail - Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah international).
5. Cider - Hasil fermentasi epal
5. Rum - Hasil fermentasi tebu
6. Tuak - Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan/daerah)
7. Mojito - Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.
8. Spirits - Istilah umum bagi arak/ minuman beralkohol
9. Liquor - Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
10. Pinacolada - Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.
11. Gin - Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'
12. Bitters -Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) drpd herba-herba.
13. Nasih , Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing ,Bahar - merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.
14. Tequila - Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'
15. Margarita - Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, sellunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'.
16.Champagne - Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua
17. Sake - Hasil fermentasi beras.
18. Mirin - Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan.(teriyaki sos mengandungi mirin)
19. Todi - Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
20. Scotch - Sejenis wisky dihasilkan di Scotland

Tiada ulasan: